24 Ağustos 2014 Pazar

ALS (Ice Bucket Challenge) Hastalığı

ALS (Ice Bucket Challenge) Hastalığı

  
Açılımı ile Amiyotrofik Lateral Skleroz;
Son günlerde karşımıza çıkan,ünlülerin ve birçok insanın birbirine meydan okuması şeklinde büyüyen başından aşağıya bir kova buzlu su dökme videolarını merak ettiniz mi ?
Bu videolar bir hastalığa dikkat çekmek için başlamış olsa dahi bazı kesimlerin sadece şaka videoları haline dönüşmüş olması üzücü.Peki nedir bu ALS hastalığı?Buzlu su ile ne ilgisi olabilir?
  Facebook kurucusu Mark Zucberberg’den,Portekizli yıldız Ronaldo’ya kadar birçok ünlünün destek verdiği bu hastalık,kısaca sinir sisteminin duyularını kapatması diyebilir.Omurilik bölgesinde bulunan motor sinir hücrelerinin kaybından meydana gelmektedir.Bu hastalığın ilerlemesi kaslarda erime ve güçsüzlük ile devam eder.Zihinsel fonksiyonlarda bozulma görülmezken ‘acı hissedilir fakat tepki verilemez’.

ALS
  

ALS hastalarına farkındalık yaratmak amaçlı çekilen videoların asıl amacı hastaların adına açılan hesaba bağış yapılabilir –ki Türkiye’den hatırı sayılır şekilde bir katkı sağlandığı bilinmekte.
Kampanyaya katılan kişi bir koca buzlu suyu başından aşağıya döküyor ve isimlerini söyleyerek 3 kişiye meydan okuyarak onlarında bu duyarlılığı göstermesini ve tepkisiz kalmamasını sağlıyor.
  Hastalığı ilk olarak Fenerbahçe'li eski futbolcudan yüzeysel olarak tanımıştık.Şu anda neredeyse bilmeyenin kalmadığı bu hastalığa en çok futbolcuların katılması ve devam etmesi bekleniyor.
Kampanyayı Türkiye’den ilk olarak yemeksepeti.com müdürü Nevzat Aydın başlatmış ve devamında,Arda Turan,Aydın Yılmaz,Yekta Kurtuluş,Caner Erkin,Burak Yılmaz,Burcu Esmersoy,Şahan Gökbakar,Hilal Cebeci,Demet Akalın ve Emre Çolak’la devam etti.Dünya’dan katılımlarda ise Bill Gates, futbolcu Cristiano Ronaldo, talk show yapımcısı Jimmy Fallon, şarkıcı Justin Timberlake, Justin Bieber, ünlü oyuncular Hilary Duff ve Mickey Rourke.
ALS

Hastalığın belirtilerine gelecek olursak:
-Hasta,eliyle cisimleri kavramakta zorlanır
-Yorgunluk
-Kas ağrıları
-Kas krampları
-Kol ve bacaklarda zayıflık
-Artan sakarlık

ALS

Hastalığın teşhis edilmesi:
-MRI taraması (manyetik rezonans görüntüleme)
-EMG (electromyography)
-Sinir iletim çalışmaları


ALS hastalığı tedavisi:
Toplumsal duyarlılığın artarak devam ettiği bu hastalığın maalesef kesin olarak bir tedavisinin bulunamadığı bilinmekte.Yalnızca yaşanacak ağrıların azaltılabildiği ve hastaların kısa sürede hayata gözlerini yumması en yüksek ihtimal olarak üzücü bir şekilde biliniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder