13 Ağustos 2014 Çarşamba

Facebook

Facebook Tarihi

Facebook
Facebook
İnsanların,farklı insanlarla iletişim kurmasını,bilgi paylaşımını ve sosyal etkinlikleri de içinde barındıran sosyal paylaşım sitesidir.Harvard Üniversitesi öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından 4 şubat 2004 tarihinde,ilk etapta okul öğrencileri için kurulmuştur.Daha sonra yaygınlaşmaya başlayan ve diğer okulları da kapsayarak genişleyen Facebook yaklaşık 2 ay içerisinde bölgede bulunan tüm okullar tarafından kullanılmaya başlandı.Henüz 1.senesinde ABD içerisinde bulunan tüm okullara yayılan siteye o dönemde sadece okul mail adresi ile kayıt olunabilirken daha sonra şirketler ve liselerin de katılımı ile 2006 yılında tüm e-posta adreslerine yaş sınırı koşuluyla açıldı.
Kullanıcıların kendi bilgilerini (çalışma adresi,telefon,aile ilişkileri) paylaşabildiği site şu anda en çok üyesi bulunan ve kullanılan site olma unvanı taşımaktadır.

İsmini,sitenin kurulduğu okuldaki kendini tanıtma formundan alır.(Paper Facebook)
Şu anda 1 milyardan fazla kullanıcısı bulunan site,kullanıcılara ücretsizdir ve kazancını reklamlarından sağlamaktadır.Kullanıcılar istekleri doğrultusunda profillerini gizlilik politikasına göre düzenler ve sadece istedikleri insanlar ile iletişim kurabilir.

Facebook’un yeni tema ve grafikleri 2009 yılında tüm hesaplarda kullanılmaya başlanmıştır.Çoğunluğun memnun kaldığı bu temayı beğenmeyerek protesto eden kullanıcılar bulunsa da şirket yöneticileri bu yenilikte ısrarcı olmuşlardır.

Birçok büyük şirketin (Microsoft, Google, Yahoo) satın almak üzere teklifte bulunmasına olumsuz yanıt veren yönetim yalnızca  %1,6’lık bir hisseyi 240 milyon dolara Microsoft’a satmıştır.

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg
Amerikalı girişimci Mark,sosyal paylaşım sitesi Facebook’un kurucusudur.2004 yılında okulunda bulunan girişimci arkadaşları ile kurduğu site,ona dünyanın en genç zengini unvanını kazandırmıştır.
1984 New York doğumlu olan Mark,Yahudi olarak yetiştirilmesine rağmen ateist olduğunu açıklamıştır.Hikayesi,sitenin kurulmasını anlatan ’Sosyal Ağ’ isimli filmle anlatılırken,2012 yılında Priscilla Chan ile evlenmiştir. 
Başarılı ve ödüllerle dolu bir üniversite hayatı geçirirken,okul içinde iletişim sağlanması amacıyla facemash.com’u kurmuş fakat bazı bilgiler için okul veri tabanını hacklemiştir.Bu davranış sonucu Harvard Üniversitesi disiplin cezasını uygun görmüş ve okuldan uzaklaştırılmıştır.

Bu sırada okuldaki iletişim için tekrar bir site olarak Facebook’u kuran Mark,tahmin edemeyeceği şekilde üne kavuşmuş ve  hızla büyüyerek yaygınlaşan sitenin CEO’sudur. 
Mark Zuckerberg ve eşi 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder