31 Ağustos 2014 Pazar

Kalın Bağırsak iltihabı

KALIN BAĞIRSAK İLTİHABI

(KOLİT)

Kalın bağırsak
Kalın bağırsak
Kalın bağırsak çeşitli nedenlerle iltihaplanabilir ve bu iltihaplanma: Süreğen Kolit ve Ülserli Kolit şeklinde olabilir.
Kolitin yani kalın bağırsak iltihaplanmasının sebepleri karışık­tır, bu nedenle genellikle sebep tam bulunamaz ve tedavi de zor olur ve uzun sürer. Bir de şu vardır:
Kolit belirtisi gösteren diğer bazı rahatsızlıklar vardır, bu belirtilere bakarak Kolit var zannedilir ve ona göre tedaviye geçilir, pek tabii ki hastalığın hakiki se­bebi başka şey olduğundan, yapılan tedaviden bir sonuç alınmaz.
Kolit belirtisi gösteren önemli diğer rahatsızlıklar şunlardır:
                Çeşitli nedenlerle kalın barsağın tahriş olması sonucu ağrı olması,
                Kalın bağırsak spazmı (buna spazmodik kolit de denir), bun­da da ağrı ve dışarı çıkma zor olur,
                Kalın barsağm deforme olması sonucu karın ağrır ve dışarı çıkma zorluğu,
                Süte hassasiyet sonucu karın ağrısı ve ishal.
Görülüyor ki ayrı ayrı rahatsızlıklar aynı belirtiyi yapabilir ve hepsi kalın bağırsakta olduğu için ilk akla kolit gelir.
Kalın bağırsak rahatsızlığından ve bilhassa kolitten şüphelenince hakiki sebep iyi tesbit edilmeli ve tedavi de ona göre yapılmalıdır. Başka rahatsızlık zannı ile kolit tedavisi gecikirse zamanla eskir ve çeşitli bozukluklara yol açar ve tedavisi daha da zorlaşr.
1. örnek :
«Amerika’da hasla bir adamın klinikte yapılan muayene ve tetkiklerde ÜLSERLİ KOLİT teşhisi konmuştur. Bunun üzerine, çorba, süt gibi sulu şeylerle beslenmeye alınmıştır. Acı, ekşi, sert yiyecekler kaldırılmıştır. 2- 3 aylık perhize rağmen düzelme görülmemiş ve yeniden daha derinlemesine mu­ayeneye almıyor, görülüyor ki adamın hastalığı ülserli kolit değil. SÜT ALERJİSİ'nden ileri gelmektedir. Süt içince ishal ve karın ağrısı yapmakta­dır. Süt kesiliyor, 2 hafta sonra iyileşiyor ve hastaneden çıkıyor.»
2. Örnek :
«42 yaşında kalın karsağından rahatsız bir hanımın röntgen muayene­sinde (ÜLSERLİ KOLİT) ve (KALIN bağırsak KANSERİ) teşhisi konuyor (bu iki rahatsızlık birbiriyle karıştırılabilir). Parça alma ve diğer muaye­neler yukardaki teşhisi tasdik eder durumdadır. Kanser korkusu (gecikince etrafa yayılabilir korkusu) nedeniyle hekimlerce barsağın o kısmının ame­liyatla alınmasına karar verilir ve alınır. Alman bağırsak üzerinde yapılan araştırmada ne ülserli kolit ve ne de kanser olmadığı anlaşılır. Hastanın rahatsızlığının uzun süre müshil kullanmasından ileri gelmiş olup, alman müshil maddeleri barsağın o kısmının çalışma düzenini bozmuştu. Ameli­yattan sonra hastaya sorulduğunda: 20 yıldan beri her gün 2-3 müshil hapı aldığım söylemiştir. Bu maddeler barsağı tahrip etmiş ve o kısma (Ülserli Kolit) veya (Kanser) görünümünü vermiş, boşu boşuna ameliyata neden ol­muştur.»    >
SEBEPLER
Halen batı ve doğu ülkelerinde her 10 kişiden 7 - 8 tanesinde kolit görülmektedir. Kolitin oluşuna neden olan en önemli etmen­ler :        :
                Uygun olmayan beslenme (dengeli ve yeterli beslenmeme).
                Uygun olmayan tedaviler,
                Aşr antibiyotikli ilaç kullanarak bağırsaklardaki faydalı bak­terilerin öldürülmesi,
                Sinir bozukluğu içindeki bir yaşam.
Bu ana nedenler yanında daha pek çok nedenlerden kolit ola­bilir.

Kalın bağırsak
Kalın bağırsak

Öneriler :
 BESLENME İLE TEDAVİYE YARDIMCI OLMA
Günlük gıdalarımız arasında kalın barsağımızın yarasını iyi et­meye yarayacak yiyeceklerin bulunması iyi olur. Bunun yanında kalın bağırsak iltihabım kötüye götüren zararlı yiyeceklerden kaçın­mak gerekir.

— A Vitamini ve Mineraller:
■ Barsağı hasta kimse çeşitli şeyleri ishal ve ağrı yapıyor diye yemez, bu yüzden genel bir zafiyete düşer. bağırsak ve diğer kısım­lardaki yaraların tamiri zor olur. Bu bakımdan bilhassa yaraların iyileşmesine yarayacak A vitaminince zengin gıdalar (Havuç, Kaysı vs.) her öğün ihmal edilmemelidir.
C vitamini de vücutta tamirat ve sağlıklı yaşama için şarttır. Maydanoz, Marul, Limon-bol yenmeli.
Bunlar yanında vücutta yeni hücrelerin yapımı eskilerinin ta­miri için hayvansal protein de yeterince alınmalı bunun için, pey­nir, yoğurt ,et, balık gibi gıdalar yeterince yenmeli. Süt ve tavuk pek yenmemeli, zira tavuk eti de allerji yaratabilir ve kolitin geç­mesini uzatır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder